Hoppa till innehåll

VÅRT ARBETSSÄTT

Uppstartsfasen

 • Värdering av bostaden
 • Uppdragsavtal
 • Insamling av fakta, om bostaden, området, kommunikationer, etc

Går du i säljtankar? Kanske är det dags att byta lägenheten mot villa, flytta till större eller mindre eller kanske bara byta område. Målet är att få ut ett så högt pris för din bostad som möjligt. Vi guidar dig på vägen dit.

Förberedelser och beslut
Innan du kastar dig ut i försäljningen kan det vara bra att landa i alla dina tankar. Det är ett stort beslut du ska fatta. Sätt dig ner och fundera på de viktigaste sakerna för dig kring ditt nya boende. Vad letar du efter? Kanske har du till och med redan hittat något.

Få din bostad värderad av oss
Innan du bestämmer dig att sälja din bostad rekommenderar vi att du får din bostad värderad av en av våra mäklare. Din RE/MAX mäklare besöker dig och går noggrant igenom din bostad. Våra mäklare är experter på ditt område och har även statistik över tidigare försäljningar att luta sig tillbaka på. Värderingen är helt kostnadsfri!

Uppdragsavtal med mäklaren
Alla våra fastighetsmäklare är registrerade hos Fastighetsmäklarinspektionen och medlemmar i antingen Mäklarsamfundet eller Fastighetsmäklarförbundet. Vi har även ansvarsförsäkring på upp till fem miljoner kronor. När du tagit beslutet om att sälja din bostad skrivs ett Uppdragsavtal med din mäklare. Mäklaren hjälper dig sedan med boendekostnadskalkyler, juridiska frågor, marknadsföring och alla viktiga dokument som behövs. Mäklaren är även, enligt lag, skyldig att uppmana säljaren att lämna all nödvändig information om eventuella fel och brister om fastigheten.

Marknadsföringsfasen

 • Förberedelse för fotografering
 • Homestyling vid behov
 • Fotografering
 • Marknadsföring

Din bostad marknadsförs
Vår mäklare går, tillsammans med dig som säljare, noggrant igenom bostaden för att lyfta fram alla guldkorn för att marknadsföra den från dess bästa sida. Därefter matchas den mot vårt svenska och internationella spekulantregister. Vi lägger sedan ut din bostad på alla de stora bostadssajterna på nätet bl. a. Hemnet, Booli samt på RE/MAX globala försäljningskanaler. Din bostad kommer också, efter överenskommelse med dig, att synas i dagspress och lokaltidningar, i våra egna skyltfönster och på andra RE/MAX kontor.

Försäljningsfasen

 • Kontakta samtliga intressenter
 • Visning
 • Budgivning påbörjas
 • Omvisning vid behov

Dags för visningar
Kom ihåg att du bara får en chans att göra ett bra första intryck. Det finns även mycket du själv kan göra för att piffa till ditt hem, som t. ex. att städa och plocka undan ordentligt eller kanske måla om. Finns behov hjälper vi även till att göra en homestyling som lyfter din bostad till en högre nivå. När det väl är dags för visning ser din mäklare till att allt relevant material finns på plats.

Budgivningen drar igång
När visningarna är avklarade är det dags att få igång budgivningen. Din mäklare ringer runt till de som varit på visningarna och bjuder in till budgivning. Är du nyfiken kan du följa budgivningen på vår hemsida. På RE/MAX dokumenterar vi alla bud och de redovisas skriftligen för både säljare och köpare. Detta visar att allt gått rätt till, vilket ger en hög kvalitet och säkerhet. Observera att det alltid är du som säljare som bestämmer vem som får köpa din bostad, oavsett vem som lagt det högsta budet.

Köpekontraktet skrivs
När du och köparen kommit överens skrivs ett köpekontrakt, där pris och tillträdesdag anges. Köparen betalar handpenningen, vanligtvis 10 procent av köpeskillingen. Om det är några specifika villkor som skall skrivas in i kontraktet, så kommer vi gemensamt överens om detta.

Flytt och tillträdesdag
När allt är klart med köpekontraktet är det dags att börja förbereda inför flytt. Det är mycket som ska planeras, allt från flyttstädning, flytthjälp, ändring av abonnemang samt adressändring. Flyttstädningen ansvarar du som säljare för, så länge ni inte avtalat någonting annat. Det är viktigt att den utförs noggrant, så du slipper komplettera senare. När tillträdesdagen kommer ska du som säljare lämna samtliga nycklar och en välstädad bostad till den nya ägaren.

Avslutsfasen

 • Kontraktskrivning
 • Handpenning
 • Tillträde
 • Redovisning

Redovisning till kund
På RE/MAX för vi en mycket noggrann mäklarjournal vid varje bostadsförsäljning, där säljare och köpare får en skriftlig dokumentation på alla de moment vi mäklare utfört i samband med förmedlingen.

Att tänka på efter försäljning
När försäljningen är klar är det viktigt att inte glömma bort nästkommande års reavinstdeklaration. Försäljningen måste redovisas i deklarationen som en skattepliktig kapitalinkomst, om du sålt med vinst. Du får däremot göra avdrag under inkomst av kapital om du sålt med förlust. Du ska redovisa kapitalvinstberäkningen som du räknar ut genom att ta försäljningssumman minus inköpspris, försäljningskostnader, inköpskostnader och kostnader för renovering och förbättringar.