Falurött torp 45 kvm vid Årsta havsbad.

3 495 000 kr HBJ

Västra Parkvägen 20, Årsta Havsbad, Årsta havsbad

VISNINGAR

AKTUELLT BUD

3 550 000 kr

Bud Tidpunkt Budgivare
3 550 000 kr 5 May 09:13 Budgivare 5
3 500 000 kr 3 May 13:08 Budgivare 3
3 300 000 kr 3 May 10:47 Budgivare 4

  • Storlek3 rum och kök
  • Boarea45 m²
  • ÄgandeformFriköpt, Fritidshus
  • Biarea25 m²
  • Tomtarea1132 m²

Beskrivning

q 3 Befintlig huvudbyggnad är särskilt värdefull och får inte förvanskas. Om- och tillbyggnader skall anpassas till byggnadens ursprungliga karaktär. Underhåll skall ske med ursprungliga material och arbetsmetoder.


Fakta

Fritidshus

AdressVästra Parkvägen 20
OmrådeÅrsta Havsbad
KommunHaninge
FörsamlingVästerhaninge-Muskö
ÄgandeformFriköpt, Fritidshus
FastighetsbeteckningALVSTA 7:200
Boarea45 m²
Biarea25 m²
Tomtarea1132 m²
Pris3 495 000 kr HBJ
ByggnadstypEnplanshus
FasadTimrad
TakTegel
StommeTimmer
BjälklagTrä
GrundläggnTorpargrund
MurstockMurad
Vatten och avloppKommunalt/Enskilt sommarv.. Enskilt avlopp.
Fönster1-glas och 2-glas
EldstadÖppen spis
UppvärmningÖppen spis måste provtryckas innan användning
VentilationSjälvdrag
Status energidekl.Ej utförd
Datum
TillträdeEfter överenskommelse!
Pantbrev antal: 3
Summa Pantbrev: 1550000Kr


Driftskostnad

Samfällighet3 900 kr/år
Renhållning1 500 kr/år
Försäkring1 900 kr/år
Övrigt3 900 kr/år
Summa11 200 kr/år

Gör kusttorpet till ditt vid Årsta havsbad

Det behövs bara lite fantasi – men inte mycket – för att se vilket kanonställe det här sommartorpet kommer att bli. Med fötterna i bondekulturen är Gamla Sjövreten något av ett unikum i villasamhället i Årsta havsbad. Kärnan är nämligen ett knuttimrat torp med originaldetaljer från 1830-talet – murad spishäll med dekorerade gjutjärnsplåtar och kilsågade tak med grova bjälkar. Till detta kommer helt nyligen dragen el samt kommunalt vatten och avlopp till fastigheten. Visst måste du kavla upp ärmarna men du får åretruntutsikt över Hårsfjärden, hundra meter till badstrand och bryggor samt en lummig tomt som du kan sätta din egen prägel på. Du får också en gäststuga att inreda efter eget huvud.

Tomt

Svagt sluttande och solig  tomt om 1132 kvm med havsutsikt. Inramad av trästaket i behov av reparation samt buskhäck. Bilderna visar en lummig tomt som bäddar in huset i buskar, rabatter och låga träd. För tillfället präglas tomten av de grävarbeten som krävts för vatten, avlopp och el. Bland annat finns ett stort stenparti som kan bli en del av en genomtänkt trädgårdsarkitektur. Torpet ligger centralt på tomten medan gäststugan och ett murad förråd ligger vid tomtgränsen.

Torp

Byggåret anges till 1912 men det faluröda husets kärna är betydligt äldre. Delar av huset är från 1830-talet. Faluröd fasad med vita knutar och fönsterfoder. En generös veranda med vit snickarglädje vindskyddar den vita ytterdörren med två små fönster. Kärnhuset har sadeltak med rött tegel. Fönster i olika utförande och storlek. Där finns både enluftsfönster, träspröjs och metallspröjs. Den utbyggda baksidan har pulpettak. Grunden ursprungligen av torpartyp förstärkt med bruk. Utbyggnaden på plintar. Byggnaden betraktas som kulturhistoriskt intressant men är inte behäftad med några restriktioner. Fastigheten är Q-märkt. Ändringar ska ändock stämmas av med kommun och byggnadsnämnd!

Detta är delar av vad som är gjort dränering av tomten ( två stenkistor på totalt c:ka 40m3). Dragit in kommunal avlopp och vatten. Installerat LTE enheten. (Ej promp - installeras av kommunen) Rivit och förstärkt vägg, isolerat och lagt nya golv, dragit fram rör för fiber och el

 

Interiört fascinerar den genuina storstugan med sin murade spishäll med dekorerade gjutjärnsplåtar för värmekonservering, med grova synliga takbjälkar och rustika plank. Trägolv. Det är som taget ur en 1800-talsmålning från en bondstuga. På baksidan två små sovrum med inbyggda skåp och garderober. Spegeldörrar. Trägolv och sluttande innertak. Innanför ytterdörren ligger ett oinrett utrymme. Här finns vattenanslutningen. Det naturliga är att dela upp utrymmet i tre rum: Ett badrum, ett /kök och en storstuga. Isoleringsmaterial för väggarna finns tillgängligt.

Gäststuga

Den faluröda gäststugan om cirka 25 kvm är en charmig pyttipanna av material och rumsplanering. Här finns två små sovrum, ett allrum och ett oinrett kök. Lutande pulpettak. Blandning av linoleumgolv och trägolv. Liten faluröd veranda på framsidan. Ett härligt sommarviste för en liten familj.

 

 

Omgivningar

Årsta havsbad är ett stort stug- och rekreationsområde, ursprungligen byggt på 1930-talet. I dag finns flera stora båtplatser, badplatser, hopptorn, tennisbanor och andra aktiviteter. Gott om promenadstråk och naturstigar. Du har dessutom nära till flera golfbanor i Forss och Haninge. Du har förstås närkontakt med fjärdarna och skärgårdsmiljöerna vid Horsfjärden. På sommaren är flera butiker, restauranger samt mataffär öppna vid områdets torg. Med buss 846 kan du snabbt ta dig till Västerhaninge och få ett större shoppingutbud. Där finns även systembolag. Har du bil finns stora varuhus vid Haninge handelsplats och Port 73.

 

Samfälligheten

Länken till Årsta Havsbads hemsida!

https://www.arsta-havsbad.se/index.php/platser-i-arsta-havsbad#59.0662637/18.1474019/12

Detaljplan

Detaljplan Årsta Havsbad

 

https://www.haninge.se/siteassets/bygga-bo-och-miljo/oversiktsplanering-och-detaljplaner/detaljplaner/vasterhaninge-arsta-havsbad/arsta-havsbad/d220_planbeskrivning.pdf

Genomförandeplan

https://www.haninge.se/siteassets/bygga-bo-och-miljo/oversiktsplanering-och-detaljplaner/detaljplaner/vasterhaninge-arsta-havsbad/arsta-havsbad/d220_genomforandebeskrivning.pdf

Gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning HANINGE STADSBERGA GA:1
GA1

Byggnadsbeskrivning

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220) (220)
Byggnad, värde: 439 000 kr
Mark, värde: 1 216 000 kr
Summavärde: 1 655 000 kr

Taxeringsår: 2018
Byggår: 1909
Värdeår: 1929

Bygg info OBSq 3 Befintlig huvudbyggnad är särskilt värdefull och får inte förvanskas. Om- och tillbyggnader skall
anpassas till byggnadens ursprungliga karaktär. Underhåll skall ske med ursprungliga material och
arbetsmetoder.
E & bebyggas med en största sammanlagd byggnadsarea på max 50 kvm, oberoende av tomtstorlek.

Största sammanlagda byggnadsarea för huvudbyggnad är 70 kvm. Huvudbyggnaden får delas upp i två
, dock får endast den ena byggnaden inredas med kök. Huvudbyggnaden får uppföras
till en högsta byggnadshöjd om 4,0 meter.

På varje tomt får ett uthus uppföras. Största byggnadsarean för uthus är 10 kvm. Uthus får uppföras
till en högsta byggnadshöjd om 2,5 meter.

Byggnader får endast uppföras i en våning och skall vara friliggande. Undantag från högsta
byggnadshöjd och antal våningar får göras vid tillbyggnad som anpassas till husets karaktär. I
byggnaderna får källare inte anordnas, dock får förrådsutrymme anordnas under byggnad om markens
naturliga lutning så medger.

Fasadmaterialet skall utgöras av träpanel. Taktäckning skall vara svart eller mörkgrå papp, svart
eller mörkgrå slätfalsad plåt, eller rött lertegel.

Efter samtal med Haninge kommun  så är det möjligt att bygga till HUVUDBYGGNADEN upp till 70 kvm och med en högsta totalhöjd på 4m. Detta kan ske efter att Antikvarien godkänt bygget som ska hålla samma karaktär och material som den nuvarande. Vilket även förutsätter att den bakre byggnaden rivs. Alternativt att den bakre byggnaden rivs och byggs upp på nytt med förbehållet att inget kök får inredas i den. Dessutom får det byggas en friggebod om 15 kvm samt ett förråd om 10 kvm med max takhöjd 2,5m.

Kommunikationer

Kommer du med bil från Stockholm tar du väg 73 söderut och svänger av mot Årsta havsbad. Det tar cirka tio minuter från motorvägen till området. Åker du med tåg går du av vid Västerhaninge station och tar buss 846. Bussen är några gånger om dagen anpassad till pendeltågen till och från Stockholms central. Tar du vattenvägen stannar Utöbåten vid Årsta brygga.

 


DIN KONTAKT

Bo Lingserius

  • Real Estate Agent
  • 08-23 70 00
  • 070-723 10 40
  • E-post

Intresseanmälan

Ange dina uppgifter för att skicka en intresseanmälan. Vi kontaktar dig inom kort.